Een kolossale machine verhuizen: hoe moet je dit als fabrikant of agrariër regelen?

Gepost op

Een grote en logge machine verhuizen vanuit een fabriekspand of bedrijfsvestiging naar een andere locatie is een project dat een goede voorbereiding nodig heeft. Pak je als bedrijfseigenaar, agrariër of directeur van een fabriek het verplaatsen van een of meer machines niet goed aan? Dan kan een machine verhuizen op een debacle uitlopen. Maar hoe regel je dit dan precies? Wat moet je als ondernemer wel en wat juist niet doen als je de machinerie uit je bedrijf naar een andere plek wilt laten vervoeren?

Een machine verhuizen: wanneer is dit eigenlijk noodzakelijk?

Verhuizen van machines komt natuurlijk alleen in enkele specifieke, vrij uitzonderlijke situaties voor. Bijvoorbeeld als je op de huidige bedrijfslocatie je activiteiten en productie uit wilt gaan breiden. Heb je voor een verhoogde productie meer machines nodig of grotere machines, dan kun je hier natuurlijk niet omheen en krijg je met machinaal transport te maken.
Lso hiervan gebeurt het veel dat een bedrijf naar een grotere of juist wat kleinere fabriekspand of plek verplaatsen gaat. De huidige machine(s) moet(en) dan natuurlijk getransporteerd worden naar de nieuwe plek. Ten slotte kan het zijn, wat niet te hopen is, dat jouw onderneming, landbouwbedrijf of jouw fabriek helaas failliet is gegaan en ontruimd moet worden. Ook dan moet de complete machinerie weggehaald worden, als dat vereist is tenminste.

Hierop moet je goed letten als je machines gaat transporteren

Het transporteren van grote, kolossale machines en fabrieksapparatuur is een klus die heel specialistisch is. Machines zijn namelijk, zeker als het om fabrieksmachines gaat, enorm groot en log en kun je niet even met een vrachtwagen of een busje vervoeren. Vaak moet hiervoor speciaal transport ingeschakeld worden. Elke afzonderlijke machine is bijzonder en uniek, waardoor het speciale transport op de vormgeving en grootte aangepast moet worden. Dit is dus vakwerk. Het beste wat je daarom kunt doen als je als directeur hiervoor verantwoordelijk bent, is een gespecialiseerd transportbedrijf inschakelen om deze klus voor jou te klaren. Dan heb je de garantie dat het vervoer veilig plaatsvindt. En natuurlijk ook op de afgesproken tijd. Transportbedrijven die zware goederen vervoeren, weten namelijk exact hoe ze dit soort projecten veilig, snel en zo voordelig mogelijk kunnen uitvoeren voor hun klanten. De kans op beschadigingen of vertraging wordt zo een stuk kleiner. Maar let op: zorg er voorafgaand aan het vervoer van jouw machinerie wel voor dat je apparaten en machines volledig verzekerd zijn. Mocht er tijdens het transporteren wat gebeuren, dan ben je in lek geval goed verzekerd tegen schade. Verder is het slim om tijdig te beginnen met de organisatie van het zware transport. Transportbedrijven hebben het enorm druk, dus start op tijd met het aanvragen van offertes!


Delen