Een machine verplaatsen: een flinke klus!

Gepost op

Heb jij een eigen bedrijf en wil of moet je een machine verplaatsen? Dat kan een ingewikkelde klus zijn. Dit hangt af van de grootte van de machine en van het gewicht. Veel machines zijn belangrijk voor productieprocessen. Het is daarom belangrijk dat de verhuizing of verplaatsing snel en soepel verloopt. Zo kan de machine zo snel mogelijk weer in gebruik genomen worden.

De voorbereiding
Door de verhuizing goed voor te bereiden kan je de kans op ongelukken minimaliseren. Soms kennen medewerkers de machine erg goed. Het is verstandig om deze medewerkers te betrekken bij de verhuizing. Zij weten dan namelijk precies hoe de machine werkt, of de machine uit elkaar gehaald kan worden en hoe de machine weer in elkaar gezet kan worden.

Transport
Maak een goede planning voor het verplaatsen van de machine. Hierin kan je onder andere opnemen wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel van de verhuizing en hoe de machine verplaatst gaat worden. Heb je bijvoorbeeld een grote kraan nodig om de machine van zijn plek te takelen of voldoet een heftruck? Kan de machine op een grote kar vervoerd worden of is speciaal transport noodzakelijk?

Mocht er een grote vrachtwagen nodig zijn om de machine te vervoeren, dan is het belangrijk om de te rijden route goed te bestuderen. Het kan zijn dat bepaalde kruispunten afgezet moeten worden of dat paaltjes weggehaald moeten worden. Hiervoor zal je een vergunning aan moeten vragen. Schakel je een professioneel verhuisbedrijf, bijvoorbeeld Van Dijk De Meern BV in, dan kunnen zij zulke zaken voor hun rekening nemen.

Aansluiting op de nieuwe locatie
Als het machine verplaatsen gelukt is, moet de machine op de nieuwe plaats aangesloten worden. Het is verstandig om voor de verhuizing alle aansluitingen klaar te hebben. Een elektricien of medewerkers die hier verstand van hebben kunnen de aansluitingen gereed maken. Staat de machine op de juiste plaats? Dan kan het aansluiten beginnen. Is dat gelukt, dan is het verstandig om de machine te testen. Zo weet je zeker dat alles na de verhuizing nog werkt.

Verzekeren
Als het om een dure machine gaat, is het een goed idee om voor de verhuizing te controleren hoe de machine verzekerd is. Is er bijvoorbeeld een verzekering voor het transport? En mocht er iets met de machine gebeuren, is het missen van omzet door een kapotte machine ook verzekerd? Dit zijn belangrijke vragen, het kan om veel geld gaan als een machine uit de running is.


Delen